Nikola Stojanović


Škola Astrologije u Beogradu

Online - internet Škola Astrologije


tel. 063 8536 367

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Utisci o školi astrologije Nikole Stojanovića


Lejla Kasumačić


MOJI UTISCI O NIKOLINOJ ŠKOLI ASTROLOGIJE

Oduvijek sam zaljubljenike u Astrologiju, tu najmladju sestru Alhemije i Magike čije je rodjenje zamagljeno koprenom vremena ali o čijem porijeklu svjedoče legende o kaldejskim žrecima, egipatskim zvjezdoznancima i nama nešto bliže doba procvata srednjovjekovne tradicionalne astrologije, dijelila na tri skupine – povremene „rekreativce“ koji s vremena na vrijeme budu privučeni njenom magičnom aurom, profesionalne astrologe koji su u njoj prepoznali svoj životni poziv i one rijetke fanatike u pozitivnom smislu riječi, koji su istinski živjeli astrologiju pronoseći luč znanja i novih spoznaja kakvi su bili Mile Dupor, Goran Milekić ili danas Nikola Stojanović.

Dugo vremena sam balansirala izmedju ove prve dvije skupine ( Dupor, Milekić ), sve dok nisam „sasvim slučajno“, kako to obično biva, došla u posjed Nikolinih knjiga i gotovo u transu prijavila se na njegovu dopisnu Školu astrologije. Do tada je duga pauza u astrološkom radu ostavila traga – svojevrsna zasićenost suhoparnim astrološkim knjigama, nekvalitetnim tekstovima po „stručnim“ astrološkim časopisima i vlastita nemotivisanost, učinili su da sam bila na pragu da se zauvijek oprostim sa ovom svetom naukom. Ali najmračnije je prije zore.

Susret sa Nikolinim tumačenjima, njegovom fascinantnom teorijom stepena, kreativni pristup astrologiji kroz astrološke zadatke, tekstove i analize svjetskih dešavanja djelovali su kao poziv na budjenje. I tako je igra počela, igra kojoj ne vidim kraja. S oduševljenjem i žarom ponovnog zaljubljenika sam pristupila predavanjima koja su sa svakim novim danom postajala sve interesantnija, intenzivnija i uvijek originalna. Nikola predaje izrazito nadahnuto, „iz glave“, i svaki put se u praktičnim primjerima nadovezuje astrološkim tumačenjima aktuelnih dešavanja u zemlji i svijetu. Tako tumačenje o Algolu nije proteklo bez konkretnih primjera utjecaja tranzitnog Marsa preko Algola kada se tih dana u svijetu prolomila vijest o o bizarnom načinu samoubistva britanskog taksiste koji je vezao žicu oko vrata (Mars u Biku na Algolu) i stuba, i dao gas, tako da mu je odsječena glava (Algol) i još masu drugih primjera.

Svako novo predavanje odškrinjuje vrata novog razumijevanja astrologije, povezivanja planetarnih utjecaja u  konkretne astrološke slike i čak njihovo ublažavanje ukoliko se radi o teškim utjecajima, o čemu govori Nikolino učenje o zamjeni planetarnih energija. Kraj svake od oblasti prijedavanja obilježeni su testom sa zadacima iz konkretnih primjera gdje se provjerava stečeno znanje i u opuštenoj atmosferi tumači pro i contra učenikovog načina izvodjenja astroloških zaključaka.  Iako sam ga do početka škole smatrala pomalo kontroverznim zbog političkih aplikacija njegovih tekstova, kroz školu sam ga doživjela kao izuzetnog čovjeka, osobu čija ingenioznost nikoga ne ostavlja ravnodušnim, čiji humor i ljudskost izbija iz svake riječi, iz svake šale – ali treba držati na umu da Nikola i kad se šali, on se drži astrološke simbolike, i iz šala se uči - takav je njegov genij.

Lično smatram da mi je ova škola i naročito Nikolino umijeće tumačenja astrologije, otvorilo vrata u neke sasvim nove spoznaje, objedinilo svo znanje koje je već živjelo negdje u meni odbacujući sve nepotrebno, razjašnjavajući nedoumice, pokazujući pravi pravac u tumačenju bez nepotrebnih lutanja, ali i probudilo žeđ za višim znanjima, žeđ koju svakodnevno osjećam u vidu nejasnog pritiska koji me tjera da istražujem, proučavam, iščitavam i provjeravam u praksi svaku, ama baš svaku postavku. I onda opet „slučajno“, naidju ljudi, horarna pitanja ili sinhronično poredani dogadjaji čiji me astrološki kodovi usmjere na nova istraživanja, zaključke ili potvrde onog dosada naučenog. Ostaje rad i samo rad da se ova igra tumačenja zvjezdanog plesa nikad ne završi, i iako svaki astrolog  ima svoj ritam, svi teže istom cilju, višim znanjima. A kažu ko traži, naći će...

Lejla Kasumačić

PS.

Nikola, nekad mi stvarno fale naša predavanja, pa onda preslušavam nekolicinu koju sam snimila i iščitavam predavanja, stvarno sve što je lijepo brzo prođe...

 Marija Olujić

Dugo godina sam se površno bavila astrologijom. Pročitala sam gomilu knjiga. Nakon desetogodišnje pauze, konačno sam došla do malo slobodnog vremena koje bih mogla posvetiti samo sebi. Rešila sam da se vratim mojoj staroj ljubavi - astrologiji. Ponovo sam počela da iščitavam već pročitane knjige i da kupujem nove. Nakon par meseci, shvatila sam da mi treba nekoliko novih polica da sve to smestim. Za police bih se lako snašla, ali haos u glavi nikako nisam mogla da sredim.  Gomila informacija koje nikako nisu mogle da se slože, a što ih je više bilo, bivale su sve beskorisnije
Šta sad? Onaj koji bi mi eventualno pomogao nije više bio među živima (Goran Milekić).

Vršljajući po internetu, naletela sam na sajt  Astrologija u Srbiji. Među gomilom sajtova (beskorisnih kao i knjige koje sam pročitala), ovaj je jedini dao konkretne primere, konkretne događaje i vrlo jednostavna objašnjenja.  Onda sam se setila da je to čovek koji je pisao za “ Nedeljni telegraf ” i davao tačne prognoze. Kontaktirala sam Nikolu i krenula u školu.

Prvih par časova, dok su se radili astrološki znaci, bilo je pomalo dosadno. To je bilo nešto što sam već otprilike znala. Kada se krenulo sa planetama, aspektima i konkretnim primerima, počele su da mi se otvaraju oči.  
Zaboravila sam sve one knjige što sam pročitala. Sve je postajalo mnogo jasnije. Kockice su se polako slagale u mojoj glavi. Slušala sam ga kao hipnotisana. Konačno je neko dao značenje svim onim simbolima, sve je postalo lako, razumljivo i jednostavno. Nema komplikovanja, nema zabune. Sve se događa preko polja, stepena i znaka na vrhu polja i planete u polju. Posle dodaj aspekte i gde je otišao vladar polja. U to ubaciš i Nikolinu teoriju o stepenima i to je to. Prosto ko pasulj. Događaj je tu, vidiš ga.
Svaki sledeći čas sam isčekivala. Svaki čas je bio nov, drugačiji, sa puno primera i uvek se neka nova vrata otvore. Tih pet ili šest sati proleti kao tren. Nijednog trenutka nije dosadno ni zamorno. Puno smeha, šale, dobre i pozitivne energije. Ljudi sličnih interesovanja oko tebe. Niko te ne gleda kao čudaka, niti te pita jesi li ti neka baba vračara.
Nikola zna i da lupi šakom o sto, (treba ućutkati toliko žena na jednom mestu), zna da se našali na tuđi, a i na svoj račun još i više. Predavanja su jasna, koncizna, detaljna, razumljiva svakome.

Sve je bilo lepo i krasno, sve mi je postalo savršeno jasno, osim mog sopstvenog horoskopa. Šta se dešava? To nisam ja.
Čudesni postupak rektifikacije (pronalaženje tačnog vremena rođenja) je objasnio i to. Vreme rođenja su mi pogrešno upisali za 19 minuta!
Primena teorije o stepenima u analizi horoskopa i postupak rektifikacije su bili nešto potpuno novo za mene. Bez toga nema pravog tumačenja natalne karte, jer čak i jedan minut može da promeni znak na Ascendentu i ceo horoskop. Ako nemate tačnu kartu, džabe Vam svo Vaše znanje.
Školu toplo preporučujem svim zainteresovanima i talentovanima. Ako nemate talenat, Nikola Vas neće ni primiti u školu. Odličan način da se provede nedelja popodne.

Budite spremni na rad, rad i samo rad. Dakle, nemojte misliti da ćete odmah posle škole biti Nikola broj 2, 3 ili 5. Godine iskustva, rada, neprospavanih noći, na hiljade natalnih karata, prognoza, ne mogu se naučiti u školi.
Budite vredni, ta 3 meseca razmišljajte samo kao astrolog. Upozorenje, bićete naporni drugim ljudima i misliće da ste malo skrenuli s uma. Moj sin od 8 godina je naučio da nacrta svoj horoskopski znak. Za ostale nije bio zainteresovan. Malo je nedostajalo da učiteljici kažem da je tog dana, kada se moj sin potukao u  školi, Mesec bio u znaku Ovna, i da sam očekivala da se tako nešto desi.
Svo znanje koje sam imala pre škole sam zaboravila. Stare knjige ponekad prelistam i sve što ne valja (sada znam šta ne valja) sklonim negde sa strane. Uostalom, knjige mi više nisu ni potrebne.

Marija Olujić

P.S. Ako se pitate šta mu je ono oko desne potkolenice, ne , nije lud, čovek samo vozi bicikl, pa da mu se ne isprljaju pantalone.