Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Нападају Астрологију: Како је хороскоп изгубио моћ
(1 viewing) (1) Guest
pravila diskusije
opis ili pracvila diskusije
 • Page:
 • 1

TOPIC: Нападају Астрологију: Како је хороскоп изгубио моћ

Нападају Астрологију: Како је хороскоп изгубио моћ 5 years, 10 months ago #7604

Ударна тема најновијег броја часописа „Елементи”, који издаје Центар за промоцију науке (ЦПН), насловљена је „Како је хороскоп изгубио моћ”. У неколико текстова, чији су аутори физичари, математичари, астрономи, психолози… на научно-популарни начин астрологија се демистификује као псеудонаука. Ово је почетак својеврсне кампање часописа око кога су окупљени наши најпознатији научници и професори факултета, института, академици, стручњаци из ЦЕРН –а, која ће се одвијати и као део програма Научног клуба.

Простор за овај клуб у центру Београда ЦПН је недавно добио на коришћење одлуком Владе Србије. Како нам је објашњено, ту ће се у току преподнева у сарадњу са школама организовати разноврсни програми за ученике, а у току поподнева – трибине посвећене раскринкавању заблуда.

– Једна од тих тема биће и астрологија као псеудонаука. Није нам циљ да ишта намећемо, већ да ђаке научимо да сами критички размишљају – каже Слободан Бубњевић, главни уредник „Елемената”.

Према његовим речима, овакав приступ је и тренд у свету, а циљ је популарисање науке. А тога, како истиче, нема без савезништва са медијима.

– Астрологија у дневној штампи не представља ништа друго до пласирања поуздано нетачне информације. Узимајући у обзир да је за многе људе хороскоп разонода, што је показало и наше истраживање, ова акција ни у ком случају није прогон астрологије, већ само предлог да се хороскопи у медијима замене занимљивом и забавном науком – каже Бубњевић.

Да видимо који су то аргументи у прилог тврдњи да је хороскоп превара, из пера сарадника Центра за промоцију науке.

Основу астрологије данас чини систем утемељен више од сто година пре наше ере када је александријски математичар, астроном и астролог Птоломеј небо поделио на 12 сазвежђа зодијака, од којих свако заузима по 30 степени неба. Две хиљаде година касније, сва сазвежђа су померена за по један знак, а на еклиптици се појавило и 13 сазвежђе Змијоноша. Дакле, „нити сазвежђа по којима су делови зодијачког круга названи, више не одговарају тренутном поретку ствари, нити сте ви рођени у знаку у којем вам све време говоре да јесте“, објашњава астрофизичарка Ивана Хорват.

Парадокс временских близанаца је следећи контрааргумент науке. На сваких пола сата роде се две особе са потпуно идентичним хороскопом, па ипак њихове судбине могу да буду потпуно различите – једна ће добити исељеничку визу за Канаду где ће за огромну плату радити као програмер у једној од водећих софтверских компанија, а друга ће седети уплакана у стану спуштених ролетни и проклињати судбину због мале учитељске плате и сина наркомана.

Своју аргументацију имају и психолози. Они се позивају на Фореров или Барнум ефекат, који се у психологији проучава већ 70 година. Форер, психолог иначе, је од својих студената тражио да попуне тест личности. Кроз неколико дана, студенти су добили резултате, кратак опис своје личности, који је, како су одушевљено тврдили, био веома тачан, у просеку 85 одсто. Но, узбуђење је спласнуло, када у сазнали да је професор свима дато ИСТИ опис личности, сачињен од хороскопских реченица попут „Склонији сте променама и разноврсности, а постајете незадовољни када ствари постану једноличне”.

Овај један од најпознатијих екепримената у социјалној психологији је поновљен много пута касније, на различитим популацијама и у различитим културама и увек је дао исти резултат.

Оно што такође помаже астролозима, осим склоности људи да генералне тврдње доживљавају као тачне описе своје личности, јесте и да људи радије памте оно што одговара њиховим уверењима. Примера ради, колегиница која је управо добила своју наталну карту, пренеће од речи до речи сва три примера где је астролог био у праву (погодио), али неће пренети 33 ситуације када то није.

– Астрологија нуди оно што ни једна наука не може, а то је извесност. Астролози многима делују као утешитељи који могу да објасне како су насумични догађаји повезани и да ослободе анксиозности коју неизвесност са собом носи. Таква понуда привлачна је свима, а посебно људима који су суочени са сложеним проблемима, са много непознатих, за које немају рационално решење. Нема ни астрологија, али јој није проблем да тврди супротно – каже Јелена Радановић, докторанд психологије.

Према астролозима, свака планета у Сунчевом систему, односно њен положај, утичу на нашу будућност. Ако бисмо занемарили све друге силе, што иначе није оправдано у физици и применили само Њутонов закон гравитације, видели бисмо да бабице, доктори, чак и порођајна сала на новорођенче делују јаче него планете.

– Хајде да погледамо коликом то силом делују планете на новорођенче. Узмимо пример Марса, као суседне планете у Сунчевом систему, која се од Земље удаљена око 54 милиона километара. Бебе се у просеку рађају са 3,5 килограма. Имајући у виду универзалну гравитациону константу и масу Марса, израчунава се да Марс на бебу утиче приближно силом од свега 0,05 микроњутна. С друге стране, бабице и доктори у порођајној сали, на само метар од бебе утичу 0,06, да не израчунавамо зграду породилишта која има на пример 2.000 тона и тиме има драматично већи утицај на бебу него рецимо Јупитер – објашњава физичар Борис Клобучар.

За крај, подсетимо да је зодијачки појас подељен на 12 подједнаких зона још за време Вавилона и да је за потребе астрологије свака од зона представљена као одређени хроскопски знак по сазвежђу које се у њему налази (Лав, Бик, Водолија...). Међутим, у стварном животу, сазвежђа имају различтие опсеге зодијачког круга. Тако на пример сазвежђе Девице на небу заузима и до шест пута већи појас од сазвежђа Шкорпије. А шта тек рећи о новом сазвежђу Змијоноша, које астролози не узимају у обзир? Оно заузима дупло дужи појас од Шкорпије.

Битан аргумент је и тзв. процесија, промена нагиба Земљине осе ротације која се догађа у циклусима који трају око 26.000 година. Као последица процесије, цео појас зодијака се померио за 30 степени у односу на период када су астрономи први пут изделили Зодијак на 12 једнаких делова пре скоро 3.000 година.

Извор: ПОЛИТИКА (www.politika.rs/scc/clanak/347348/Kad-na...zima-zavire-u-zvezde)

Re: Нападају Астрологију: Како је хороскоп изгубио моћ 5 years, 10 months ago #7605

 • Nikola
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Posts: 1557
Sve stručnjak do stručnjaka -Olimp znanja

Ne treba se obazirati na ta lupetanja, bilo ih je i ranije, biće ih uvek. Uvek će neko da dokazuje da je "Zemlja ravna ploča koju drže 4 slona"
Ovaj prostor je uvek bio rasadnik budala koje pričaju o stvarima koje ne razumeju.
The following user(s) said Thank You: Uranka11

Re: Нападају Астрологију: Како је хороскоп изгубио моћ 5 years, 10 months ago #7606

 • Joe
 • OFFLINE
 • Gold Boarder
 • Posts: 209
Dobro je da postoje centri za promociju nauke, dobro je da se popularizuje nauka među decom... ali je loš način na koji ovo rade, tako što ruše i kritikuju stvari u koje se lično ne razumeju. Slažem se delom sa njihovim istraživanjima i zaključcima koje pokušavaju da objasne uz pomoć psihologije. Na isti način psihologija bi mogla da objasni i zašto oni imaju potrebu da kritikuju stvari koje ne poznaju. To su po meni često iskompleksirani i sujetni ljudi, egoisti i poltroni koji se neće kritičkim razmišljanjem nikad suprotstaviti svom nadređenom. Takvi ljudi non-stop čuvaju svoja jaja i idu samo na „sigurno“, ili bar oni tako misle, tako što pričaju o stvarima za koje misle da je stav većine, ili većine iz njihovog sveta, ciljne grupe itd. i nadaju se tako da će da dobiju podršku i pohvale. To po meni nisu nikakvi naučnici i verovatno i sami nisu radili neka značajnija istraživanja koja bi doprinela nekim novim idejama i kao rezultat dala neke inovacije, na čemu bi pravi naučnici trebalo da rade. To je isto kao što ni popovi i monasi u manastiru nisu jedno te isto. Ali niko ne spori da su inteligentni i načitani, kao i ovi naši „kvazi“ naučnici. Završili su tobože najveće škole i sada će kao neko njima da priča šta treba da rade i šta će da im se desi. Teško li mi je dokazivo da horoskopi u dnevnoj štampi nisu baš najtačniji, to bi stvarno i moja baba mogla da dokaže, svaka im čast... bolje neka bave pravim problemima i ogromnom medijskom prostoru koji se svakodnevno krade na račun gluposti koji se podvaljuju narodu.
Puno pozdrava najboljim srpskim astrolozima!
The following user(s) said Thank You: Nikola

Re: Нападају Астрологију: Како је хороскоп изгубио моћ 5 years, 9 months ago #7608

 • vajner
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Posts: 334
Scorpion25 wrote:
Битан аргумент је и тзв. процесија, промена нагиба Земљине осе ротације која се догађа у циклусима који трају око 26.000 година. Као последица процесије, цео појас зодијака се померио за 30 степени у односу на период када су астрономи први пут изделили Зодијак на 12 једнаких делова пре скоро 3.000 година.

Извор: ПОЛИТИКА (www.politika.rs/scc/clanak/347348/Kad-na...zima-zavire-u-zvezde)


Procesija je verski obred i verska povorka a ovde bi trebalo da piše precesija. Da li je pogrešio slovoslagač ili pisac teksta, malo je važno, važno je da u raznim tekstovima ima mnogo grešaka što astrološki simbolizuje izgon Merkura (tekst, reči) u znaku Riba (greška). Greške su svuda prisutne pa je zato potrebna kontrola svake javne reči jer često zbog njih neko nevin strada, ispašta ili dolazi u zabludu verujući nekom "autoritetu" u njegove reči ili sposobnosti. "Ne vjerujte, provjerite" je lepo govorio čuveni Mile Dupor ali mnogi to ne znaju niti imaju naviku da proveravaju jer im je lakše poverovati nego proveravati zato što je "to i to" napisao ili uradio Dr., Prof., Mr. i tome slično, "taj i taj". Mnogi nauče 50-ak hiljada termina i dobiju diplomu ali sa talenatom za nešto se rađamo pa tako je i sa astrologijom. Problem je što se astrologija često "reklamira" sumnjivim i nepuzdanim tekstovima sumnjivih i nepouzdanih "astrologa" a sve u komercijalne i materijalne svrhe da bi neko imao koristi, novinar - tiraž a "astrolog" neku "kintu" jer je to "naknada za njegov stručan trud". Sve se vrti oko "puste pare", pogotovo u ova vremena koja daju za pravo Ivu Andriću kad kaže: "Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."

Čak i kada svako radi ono što najbolje ume, postojaće različita mišljenja, shvatanja i stavovi koja ne moramo obavezno prihvatati, ali uvažavati. Posebno treba voditi računa o kulturnom izražavanju, nama, u ovim vremenima krize morala (o tome je sredinom 80-tih govorio naš čuveni akademik profesor Radomir Lukić), svakako potrebnom kao "hleb nasušni" jer "lepa reč gvozdena vrata otvara" (ovo bi trebalo da važi, pre svega, za astrologe jer je Merkur-reč egzaltiran u Vodoliji-astrolog).
The following user(s) said Thank You: logos
 • Page:
 • 1
Time to create page: 0.36 seconds