Gary Moore - no more!

February 08, 2011 General by vajner rudolf

Legendarni rok i bluz gitarista rođen je 4. aprila 1952. u Belfastu u Severnoj Irskoj. Sa osam godina počeo je da svira gitaru, najpre akustičnu da bi već sa 14. godina svirao na kvalitetnoj gitari za dešnjake iako je bio levoruk. 1968. godine se preselio za Dablin. U tom periodu veliki uticaj na njegov muzički razvoj su imali Albert King, čuveni američki bluz gitarista, Elvis Presley, legendarna rok zvezda i The Beatles, po mnogima najbolja rok grupa svih vremena. Kasnije menja stil sviranja pod uticajem legendarnog i po mnogima neprevaziđenog gitariste Jimi Hendrix-a i John Mayall's Bluesbreakers-a tako da svira uglavnom blues-rock stilom koji će ga pratiti kroz celu karijeru.

U tim godinama najveći uticaj na njega je imao čuveni Peter Green, blues-rock gitarista poznate grupe Fleetwood Mac koja je tvorac čuvenih hitova „Black Magic Woman“ (sa kojim je kasnije Carlos Santana imao veliki uspeh) i „Need Your Love So Bad“. Sledi period aktivne saradnje sa mnogim poznatim muzičarima iz celog sveta u skoro svim značajnim muzičkim žanrovima kao što su rock, jazz, blues, country, electric blues, hard rock i heavy metal.

Još kao 16-to godišnjak 1968. godine pridružio se grupi „Skid Row“ iz Dublin-a. To je trajalo do 1973. kada izdaje svoj prvi solo album „Grinding Stone“.

1978. godine izdaje sa Phil Lynott-om čuveni hit „Parisienne Walkways“ koji se u aprilu 1979. našao na Top Ten u UK Singles Chart a sa grupom Thin Lizzy album „Black Rose: A Rock Legend“ koji izbija na drugo mesto u UK Album Chart.

Posle serije rock albuma Gary Moore 1990. izdaje veliki hit „Still Got the Blues“ u saradnji sa Albert Kingom, Albert Collinsom i George Harrisonom.

Sve do 1997. svira uglavnom blues kada počinje da eksperimentiše sa modernim dance beats-om na albumu „Dark Days in Paradise“ što je izazvalo konfuziju među mnogim njegovim fanovima. Posledica toga je vraćanje 2001. godine na staze blues-a sa mnogo dobrih albuma među kojima su i „Power of the Blues“, „Old New Ballads Blues“, „Close As You Get“ i „Bad Fod You Baby“.

Umro je 6. februara 2011. godine oko 4:00am u snu dok se odmarao u „Kempinski Hotelu“ u Esteponi u Španiji, verovatno usled srčanog udara.

Comments 

 
+2 #2 vajner 2011-02-10 17:22
Tranziti 06.02.2011 u 04:00am:
- tranzitna konjunkcija Sunca i Marsa iz znaka Vodolije u I polju u opoziciji sa natalnim Plutonom iz Lava i u kvadratu sa natalnim Marsom iz Škorpije - iznenadna smrt usled srčanih problema - tom se prilikom aktivira natalni kvadrat malefika Marsa i Plutona što je u neku ruku fiksni T-kvadrat po delovanju;
- tranzitni Saturn suvladar Asc u VIII polju u opoziciji sa Suncem iz Ovna - prestanak života;
- tranzitni Asc iz znaka Jarca na vrhu XII polja u kvadratu sa svojim vladarem i vladarem natalnog Asc natalnim Saturnom sa vrha VIII polja ukazuje na fatalnu noć.
Dosta teški tranziti koji slute na fatalni ishod.
 
 
+3 #1 vajner 2011-02-10 15:41
Pretpostavka da je rođen u 4:00am:
- Asc na 5° (stepen Lava, gusta talasasta, duga kosa) u Vodoliji (vanserijski talenat, izvan svog vremena);
- stelijum Sunca, Merkura i Jupitera u Ovnu u II polju (dinamičan, ogromna energija, spretni prsti, umetnik);
- Venera u I polju egzaltirana u Ribama a Neptun u Vagi u uzajamnoj recepciji simbolizuju veliki umetnički talenat;
- Neptun u VIII polju a vladar Venera u Ribama simbolizuju smrt u snu dok suvladar VIII polja Mars u IX polju ukazuje da će se to desiti u inostranstvu (uz to su suvladari Škorpije, koja je delom u VIII polju, Mars i Pluton u uzajamnom kvadratu - Pluton je u Lavu čiji je deo u VI polju - srčani problemi kao uzrok smrti).