Egipat - početak nečeg velikog ili ne....?

January 29, 2011 General by Vojkan

Postovani posetioci bloga, ne mogu nista reci o politici jer je ne poznajem , ali mozda treba pogledati da li je ovo pocetak velikih promena na Bliskom Istoku. Vidim da niko nije pokrenuo ovo pitanje na Blogu, pa uzimam slobodu da ja to uradim a mozda ima i drugih zainteresovanih da cuju nesto o tome.

Unapred hvala, i nemojte mi zameriti na mom ne znanju u vezi politike.

P.S. Amerika i javno mnjenje pokusava da sazna ko stoji iza ovih dogadjaja i organizovanja...( Mozda to oni sami znaju najbolje, ali ...igraju se coravih baka )..???

.Pise u Starom Zapisu

Comments 

 
+1 #28 2011-02-21 03:04
Tajkuni zele da ujedine Muslimanske zemlje, Azijske, SAD/kanadu/meksiko i Aziju. I zato ovo je pobuna gladnih ljudi i bice JOS GORE i zesce.
Pa za svsku "uniju" padaju vise zrtava nego za raspad drzave upamti to.
SSSR se "ujedinila" sa 40 miliona ubijenih HRISCANA RUSA, Kina sa 50 miliona, EU sa 50 miliona i sada Muslimansko ujedinjavanje(R evoluciju) videcemo.
 
 
+1 #27 Hajkula 2011-02-21 01:02
Quote:
Ove Islamske Revolucije idu ka novom IV RAJHU,to jest novog "Sovetskog Saveza", gde ce ih neko UJEDINITI u SAVEZ protiv koga?


Ovo nisu islamske revolucija, ovo je pobuna gladnih ljudi. Cak su prikazivali snimke iz Egipta, gde su hriscani napravili prsten - zivi zid oko muslimana koji klanjaju, da ih stite od napada policije. A da postoji sansa da im se nove vodje nametnu, postoji.
Da znas, da je i meni palo na pamet, da ce uskoro biti neki savez slicno kao EU i u Africi. Jer je tajkunima lakse kada je jedno trziste, jedna valuta, kada je uprava - u jednom centru...
 
 
0 #26 2011-02-19 06:57
Lepo sam vam govorio da ce Tajkuni prvo da zakuvaju corbu Evropi "PIIGS"-Svinjama,a nakon toga Muslimanima.
I situacija je sada veoma povoljna da u datom trenutku Izrealci bombarduju Iran,jer sve vlade u reonu su pukle.
A nakon toga osveta ce se srusiti na preostalih 10-tak miliona Hriscana u Egiptu,Siriji,I ranu,Iraku itd.
Egipatski predsednik ima preko 80$ milijardi,i verovatno ce da zbrise u Londonu,a i ostali kraljevi,predse dnici ce da pokupe pare i odu. Vecina muslimanskih zemalja bankrotirace kao i zemlje-Svinje. Kada je dosao Hitler na vlasti u Nemackoj? Kada je Nemacka bankrotirala 1933.
Sve ide po njihovom planu, kao u zadnjih 300 godina, ali opet boje se svojih izdajica i "Terorizma".Jer samo oni mogu da im promene Krajni cilj.
E zato su oni i izmislili "Zmijonosu".To svako zna da 13 znakova ne postoje,ali ja vam tvrdim da oko toga ima velike Poruke i Simbolike u buducnosti.
Jer neko pogledao film "GOJA" pa da razume poruku Osvete- Svinjama.
 
 
0 #25 2011-02-19 05:58
Konacna META je TURSKA. I slazem se da do nje bankari "RRR" ce da dodzu preko Sirije,Palestin e i Irana.
Ove Islamske Revolucije idu ka novom IV RAJHU,to jest novog "Sovetskog Saveza", gde ce ih neko UJEDINITI u SAVEZ protiv koga? A oko dugova za sada niko i ne misli da ih vraca, ALI verujte da ce svaka Zemlja i pojedinac MORA da ih vrati i to sa Debelom Kamatom. Ili ce da saljemo vojnike u Iranu,Siriji,Ir aku pa nek se biju za nasu "Demokratiju" i tako otpisujemo dugove nase Vlade.
Krajni cilj je Novi svetski Poredak u kome svi simboli su preuzeti iz Antickog Egipta,znaci novi ROBOVLASNICKI poredak, sa jedinsvenom Valutom, jedinsvenom Religijom(Bog-Novac),Svetskom Vladom(uzor izmedzu Fashizma i Komunizma). Zato su oni IZMISLILI rat protiv TERORIZMA jer se boje do smrti od Njihovih Terorista.
Tajkuni su Najbolji Astrolozi i kreatori religija,revolu cija,umetnosti, medija i eto oni su izmislili i "Zmijonosu".
E taj "znak" je opasan za njih? Zasto?
 
 
+3 #24 Nikola 2011-02-18 01:03
Iz Blica

Konačna meta je Teheran
Tanja Nikolić Đaković | 18. 02. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - Počelo je sa Tunisom, nastavilo se sa Egiptom, Alžirom i Jemenom, a poslednjih dana lančana reakcija potresa u arapskom svetu stigla je do Iraka i Bahreina, gde su vlasti izvele tenkove na ulice nakon što je u sukobima policije i demonstranata u glavnom gradu Manami poginulo četvoro ljudi. U Libiji je uoči „Dana besa“ policija ubila četiri demonstranta u gradu Al Bajda, a tri osobe su stradale i tokom protesta u Iraku.

Voja Stanimirović, profesor orijentalistike na Filološkom fakultetu, ne veruje da akcije pobuna koje se šire arapskim zemljama neko iz senke sinhronizuje. Nije pristalica teorije zavera i smatra da se lanac protesta koji se širi u arapskim svetom može posmatrati jednostavno kao suštinska posledica drastičnog jaza između bogatih i siromašnih. Ipak, kaže, Iran je mogući konačni cilj, u tom kontekstu širenje građanskog bunta na zemlje van islamskog sveta smatra malo verovatnim jer mnogima odgovara da se on prikaže kao stvar izolovane pobune arapskog sveta koju zapad podržava.

- Teško je prognozirati gde će se završiti ovaj lanac pobuna. Verovatno da je krajnji cilj Iran i mislim da svi oni koji razmišljaju o tom delu sveta i trenutnom dešavanju u mislima imaju Iran sve vreme - kaže Stanimirović.
Istovremeno Iran karakteriše kao područje još nedovoljno zrelo za takvu vrstu promena.
- Suviše je to još uvek snažna država, snažne vladajuće ideologije i strukture da bi se bilo šta tako lako promenilo. Naprotiv, u nekom trenutku to može biti samo šansa za vladajuću strukturu da kaže: Eto, koliko su ovi drugi slabi, a mi jaki i homogeni - ocenjuje naš sagovornik.

Burni i krvavi događaji u Tunisu, Egiptu, Jemenu, naprotiv, kako navodi, mogu izazvati kontraefekat i dodatno homogenizovanje političkih struktura Irana. Dok, s druge strane, ostavlja otvorenu mogućnost da se isti scenario odigra i u zemljama Bliskog istoka Siriji, Jordanu i Libanu, zemljama gde svaki povod za pobunu neko od njih može da iskoristi za ozbiljan građanski rat.
Stanimirović, međutim, nije tako bezbrižan ni kada je u pitanju Egipat. Zvono za opasnost od krvavog građanskog rata za njega još se čuje, a događaji i dalje ukazuju da niko ne može biti tako siguran da stvari mogu lako i bezbedno da se okončaju, s obzirom na veličinu zemlje i velike imovinske razlike.

- Bila je to policijska država i sada kada je strah oslobođen krute barijere nisam siguran da sirotinja neće poći po svoje - kaže Stanimirović.

Dok je situacija i dalje neizvesna, jer demokratija ne može doći preko noći, ona se osvaja, počinje borba za vlast. I to vreme koje dolazi treba da pokaže koliko su same države i pojedinci svesni da mogu poslužiti kao marionete u dva potpuno različita cilja - u uvođenju demokratije koju podržava zapadni svet ili kao akteri perfidnog scenarija fundamentalisti ogrnuti plaštom demokratije koji će dovesti radikalni islam na vlast.

- Što se tog dela sveta tiče, na redu je uvođenje demokratije i ja poput mnogih optimista potpuno sam uveren u to - zaključuje Stanimirović.

Da li moćna ruka preko Atlantika poteže sve konce pa će odigrati glavnu ulogu i u tom segmentu?

Stanimirović kaže da je sve moguće, ali da je iz običnog turističkog putovanja u te zemlje bila jasna vidljivost nezadovljstva građana koja je eskalirala buntom.

U Bahreinu je juče vladala napetost nakon što je vojska izvela tenkove na ulice. Demonstranti u toj zemlji traže više političkih sloboda i smanjenje uticaja sunitske vladajuće porodice na donošenje odluka i postavljanje visokih zvaničnika u većinski šiitskoj zemlji. Oni pozivaju na široke političke reforme, a na centralnom trgu u Manami kampuju od utorka. Stotine policajaca pod punom ratnom opremom iznenadilo ih je u cik zore i napalo ih suzavcem i gumenim mecima.

Razvoj događaja pomno prati i međunarodna zajednica. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je vlasti Bahreina da poštuju i štite osnovna prava svojih građana, uključujući i pravo na mirne demonstracije. Američki sekretar za odbranu Robert Gejts ocenio je da nemiri u Egiptu i drugim zemljama na Bliskom istoku zahtevaju diplomatski odgovor i isključio mogućnost američke vojne intervencije, iako je u Bahreinu ukotvljena američka Peta flota. Katarska državna agencija najavila je sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Persijskog zaliva, članica Saveta za saradnju u Zalivu posvećen situaciji u Bahreinu.
 
 
+5 #23 Nikola 2011-02-15 14:51
Dobro veče Nikola

Vec nekoliko puta sam pokusala da ostavim komentar na blogu i onda i kaze da je predugacak tekst i sve mi se izbrise ;

Poslacu vam ovde tekst na temu Egipat

Pitam se zasto Selente ne kaze “kako moze da se zaleci rana”? Rana moze da se zaleci samo kada je neko bolestan ali Amerika nije bolesna vec mrtva. Ukupni dug Amerike (po svim osnovama) prelazi cifru od 100.000.000.000.000 dolara (sto hiljada milijardi dolara) sto je otprilike njihovih osam GDP-a. Ako uzmemo da je nas GDP okvirno 30 mld dolara, onda bi to bilo kao da Srbija duguje 240 mld dolara. Mi nemamo nikakvu sansu da vratimo ni sadasnji dug od 30 mld dolara a onda mozemo zamisliti sta bi bilo da imamo dug od 240 mld dolara. Ono sto je najgore u svemu tome, ni ostale zapadne drzave ne stoje nista bolje: dug Irske je 10 puta veci od njihovog GDP-a, Engleski oko 6 puta, Svajcarski oko 5 puta, dug bankrotiralog Islanda je bio 15 puta veci od GDP-a itd. Da bi se rana zalecila potrebno je da zivotni standard u najvecem delu zemalja sveta padne za barem 80%, a da bi se to uradilo mora se kreirati neko vanredno stanje (rat, epidemija, neki novi 11. septembar ili kombinacija od svega po malo – svejedno).

Umesto da srpska vlast vec jednom shvati sta se desava i da odmah krene sa uvodjenjem vanrednih ekonomskih mera i racionalizacijo m, ovde se i dalje prica o "ubrzavanju privatizacije", "sengenskim vizama" i slicnim glupostima. Da me neko ne shvati pogresno treba da se krecemo slobodno ali u Srbiji vlada glad.. samo u prosloj godoni je bilo 1300 samoubistava..

Hvala unapred

Nada
 
 
0 #22 balgacs 2011-02-09 23:38
Celente in his own words.

http://www.trendsresearch.com/SubscriberArea/gerald-celente-on-goldseek-radio-jan-28-2011
 
 
+3 #21 Nikola 2011-02-05 21:05
Selente: Srbiju merkaju velike sile
A. Palić | 05. februar 2011. 20:58 |

Džerald Selente, direktor Trend risrč instituta: SAD i EU će sada teško da kažu: „Pogrešili smo sa priznavanjem kriminalne države Kosovo“. Arapski talas proširiće se na Evropu
SRBIJU, ali i čitavu Evropu, očekuje težak period, u kojem će zbog ekonomske krize na površinu isplivati i ostali problemi. Ovo tvrde u uglednom Trend risrč institutu iz Njujorka, koji je „Večernjim novostima“ ustupio rezultate svog najnovijeg ispitivanja političkog i ekonomskog stanja u svetu.

Dr Džerald Selente, direktor i osnivač instituta, s timom stručnjaka, u prethodnih 30 godina uspešno je predvideo ključne ekonomske i političke trendove, među kojima i raspad SSSR, povratak Rusije kao supersile, ali i aktuelnu svetsku ekonomsku krizu. Iako je veliki kritičar zvanične politike SAD, Selente je redovan gost najvećih američkih medija, kao što su Si-En-En, En-Bi-Si...

U najnovijoj analizi, Selente najavljuje produbljenje ekonomske krize, ali i turbulentan period za Srbiju, koja će, po njegovom mišljenju, i dalje ostati poligon za obračun velikih sila.

- Svetske sile neće odustati u nameri da prošire ili zadrže uticaj na teritoriji bivše Jugoslavije. S jedne strane, tu su američki interesi, koji se uglavnom nameću i kao evropski, ali ne treba zaboraviti Rusiju, pa ni Tursku.

Selente podseća da je Balkan prošao kroz težak period, ali da su SAD i EU svojim pogrešnim odlukama stvorile prividan mir sa mnogo nerešenih pitanja.
- Pokretanje istrage o vađenju organa srpskim civilima na Kosovu to jasno pokazuje. Americi i Evropskoj uniji će sada biti veoma teško da kažu: „Jeste, pogrešili smo sa priznavanjem kriminalne države Kosovo“. Pored Kosova, tu je i komplikovana situacija u BiH. S obzirom na to da je ekonomska kriza naročito pogodila nedovoljno razvijene države Istočne Evrope, na površinu će isplivati i ostali problemi. Plašim se da bi u regionu moglo da dođe do jačanja ekstremizma...
Selente 2011. opisuje kao godinu suočavanja sa realnošću, bolno otrežnjenje od zablude da se bliži kraj ekonomske krize i najavljuje masovne proteste, koji će se iz Tunisa i Egipta proširiti i na Evropu i Ameriku.

PODIZANJE POREZA
- U vreme kada nezaposlenost dostiže rekordni nivo, evropske vlade pojačavaju napore kako bi izvukle novac za pokrivanje fiskalnih potreba. Znači, nastavak pljačke malog čoveka da bi se u krizi nahranile velike ribe. Kada čoveku uzmete sve, on je spreman na sve. Prave demonstracije nastaju kada srednja klasa postane revolucionarna - konstatuje Selente.

- Još krajem prošle godine, kada neredi u Tunisu nisu bili ni u planu, najavili smo da će 2011. biti godina revolucije. Ovo što se sada odvija u arapskim zemljama je samo početak. Očekuje nas serija velikih demonstracija, naročito mladih i studenata, kako u Evropi, tako i u SAD. Na redu su Španija, Francuska, Grčka, Irska, Italija - kategoričan je Selente.

Najčešće postavljano pitanje novinara stručnjacima u Trend risrč institutu je „kada će se okončati ekonomska kriza“?
- Svetska ekonomija je još početkom devedesetih godina upala u krizu, ali se tada pojavio Internet. Upravo je Internet revolucija donela nov i jedinstven proizvodni kapacitet. Izmišljeni su razni proizvodi, krenula je velika prodaja, marketing... Internet i nove tehnologije pokrenuli su sa mrtve tačke mnoge industrije. Svetu je sada potreban neki „novi Internet“ kao motor za privredu. To bi možda mogla da bude alternativna energija - zaključuje Džerald Selente.
 
 
+6 #20 Nikola 2011-02-05 20:30
Tako je krenulo i pre Drugog Svetskog Rata - prvo su "smetali" Jevreji, pa onda redom i drugi...O ovome smo već pisali pre nekoliko meseci.


Propao multikulturaliz am u Velikoj Britaniji


Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da se multikulturaliz am u Britaniji pokazao neuspešnim i da bi ga trebalo zameniti jasnim osećajem nacionalnog identiteta koji je otvoren za sve
U govoru na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu, Kameron je istakao da je Britaniji potrebno da izgradi jači osećaj nacionalnog identiteta, kako bi se sprečilo okretanje ljudi raznim vrstama ekstremizma.
On je najavio oštriji stav prema grupama koje promovišu islamski ekstremizam, nagovestivši da će biti smanjena izdvajanja iz državne kase muslimanskim organizacijama koje ne čine ništa da bi se suprotstavile ekstremizmu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).
"Iskreno rečeno, potrebno nam je mnogo manje pasivne tolerancije, kao poslednjih godina, a više aktivnog, 'mišićavog' liberalizma", rekao je britanski premijer.
"Prosudimo otvoreno o ovim organizacijama: da li veruju u univerzalna ljudska prava - uključujući prava žena i ljudi drugih vera? Da li veruju u jednakost pred zakonom? Da li veruju u demokratiju? Da li ohrabruju integraciju ili separatizam?" - zapitao je on.
Muslimanski savet Britanije izrazio je razočaranje govorom premijera Kamerona, ocenivši da u njemu nema ničeg novog kada je reč o borbi protiv terorizma, a da se cela muslimanska zajednica smatra delom problema, a ne delom rešenja.
Kameron je u govoru u Minhenu istakao razliku između islama kao vere i islamskog ekstremizma kao političke ideologije koja privlači ljude "bez korena".
Prošle godine, i nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila slično mišljenje, ocenivši da je multikulturaliz am u Nemačkoj mrtav.
 
 
+4 #19 Nikola 2011-02-03 22:53
Cim dolar ugrozen - evo nama rata.

Pre od prilike mesec dana slušao sam diskusiju na CNN-u, gde je jedan "stručnjak" tuc-muc retorikom objašnjavao da su Kina i Rusija, time što svoju međusobnu trgovinu ne plačaju više jedan drugom u Dolarima, praktično objavile rat Americi...