Zvezda Betelgez blizu kraja…

January 22, 2011 General by strelica

preuzet teksta Blica....

Vest: Uskoro eksplozija zvezde koja će osvetliti Zemlju na dve nedelje

Zemlja bi uskoro mogla da dobije drugo sunce, bar na nedelju ili dve. Jedna od najsjajnih zvezda našeg neba postaće supernova, a eksplozija bi mogla da se dogodi već ove godine, piše "Dejli mejl".

Astrofizičari kažu da crveni džin Betelgez u sazvežđu Orion, deveta najsvetlija zvezda na našem nebu, udaljena 640 svetlosnih godina, gubi masu, što je znak gravitacionog kolapsa, prenosi "Tajm".

Bred Karter, fizičar Univerziteta Južnog Kvinslenda, objasnio je da zvezda nužno troši gorivo svog jezgra.

"Ovo gorivo čini Betelgez sjajnom i održava je. Kada ostane bez njega, zvezda će bukvalno urušiti i to će uraditi veoma brzo", kaže Karter.

Eksplozija koja će uslediti biće desetine miliona puta sjajnija od Sunca, što znači 24 časovnu svetlost na Zemlji. Tokom dve nedelje izgledaće kao da imamo dva Sunca.

"Beng, eksplodiraće, osvetliće sve", objašnjava Karter. "Videćemo neverovatnu svetlost kraći period vremena, dve nedelje, a onda će tokom narednih meseci ta svetlost početi da bledi i, na kraju, biće veoma teško da se uopšte nešto vidi".

Eksplozija će se dogoditi, samo je pitanje kada. Ovo bi moglo da se desi pre kraja 2012. godine, ali i u periodu od sledećih milion godina, navodi Karter.

Internet trenutno vrvi od predviđanja propasti sveta, povezanih sa supernovom i majanskim proročanstvom. Stručnjaci, međutim, tvrde da će se eksplozija zvezde dogoditi predaleko od Zemlje da bi nam naštetila.

"Kada eksplodira, prvo što ćemo videti je kiša sitnih čestica nazvanih neutrini", objašnjava Karter. "One će pasti na Zemlju a, iako će supernova koju vidimo vizuelno osvetliti noćno nebo, 99 odsto energije eksplodirajuće zvezde će biti pušteno kroz ove čestice koje će ući u naša tela i na Zemlju, da istaknem bez ikakvih štetnih posledica".

Comments 

 
0 #11 strelica 2011-01-25 20:26
Nikola: Lično mislim da je Njujork pod uticajem znaka Vodolije

Jeste, Kule Bliznkinje sacinjavaju 11 - to je doba Vodolije... Takodje, 11.septembra, nista nije slucajno, to je namera nepoznatih (opasnih) mocnika.
 
 
+1 #10 Nikola 2011-01-25 13:41
28. stepen blizanaca - Fiksna zvezda Betelgez, ukazuje na nešto moćno; stepen je vezan za Ameriku, posebno Njujork.

Lično mislim da je Njujork pod uticajem znaka Vodolije - prvi oblakoderi (Vodolija) su sagrađeni baš u tom gradu, taj grad je mnogim doseljenicima bio "Ulazna vrata u Novi Svet - Vodolija...Tamo se kreira priča o Novom Svetskom Poretku...

A Betelgez je bio aktivan kada su se desile Kule Bliznakinje - tog trenutka kada su avioni udarili u te dve zgrade Mesec je bio baš na toj nekretnici...
 
 
+5 #9 vajner 2011-01-24 13:40
"Svakome ko ume da razmišlja, malo poznaje temu i prati dešavanja u javnosti iz ove oblasti može da prepozna osnovne karakteristike ovih tekstova – senzacionalizam , veliki broj neistina i nepotpunih/netačnih citata (jedna od karakteristika ovakvih tekstova je to što se naučnicima pripisuju reči koje oni nikad nisu izgovorili)."

"Prema poslednjim merenjima ovaj crveni super džin je skoro 1.000 puta veći i oko 100.000 sjajniji od našeg Sunca. Starost Betelgeza procenjuje se na nekoliko miliona godina, a trenutne karakteristike navode na zaključak da će ova zvezda uskoro “umreti”, najverovatnije kao eksplozija supernove. Masa Betelgeza je oko 20 puta veća od mase Sunca i nalazi se na rastojanju od približno 600 svetlosnih godina."

"Ako Betelgez eksplodira kao supernova njegov sjaj bi zbog mase i rastojanja bio manji od sjaja punog Meseca, ali sigurno veći od sjaja Venere (a to se nikako ne može nazvati “drugim suncem”)."
 
 
+6 #8 strelica 2011-01-23 19:51
Betelgez nekretnica ima katastrofalno dejstvo na saobraćaj...u mnogim astrološkim kartama - horoskopima je "kriva" za brojne saobraćajne nesreće sa fatalnim udesom...
Jeste, to me je podsetilo na pogibiju Kacinjskog pre nego sto sam postavila tekst...

Da li će "njeno gašanje" uticati pozitivno, ili još negativnije, pitanje je sad...?
Ako je pozitivno, verovatno ce pojaviti "mesija", pa ce svetski mocnici pokusati da predstave drugog tj. "laznog mesija". Ipak, ne zaboravite, to je samo pretpostavka.
Ako je negativno.... ne znam sta da kazem. Saznacemo kad dodje vreme (dok smo jos zivi).


@ostali
Hvala na odgovoru, videcemo...
 
 
+2 #7 2011-01-23 13:54
Ne kažu astrofizičari, kažu novinari.

Astrofizičari kažu nešto drugo ali to niko neće da sluša.
 
 
+4 #6 Hajkula 2011-01-23 01:54
Sto se tice, `imacemo 2 sunca` NAKOZILA MI SE JEZA malo
vezno za neka prorocanstva o Sudnjem danu.

Pitam se, sta se desava sa pukotinom u meksickom zalivu?
 
 
+3 #5 Hajkula 2011-01-23 01:48
Evo sta imam sacuvano u kompu:

28. stepen blizanaca - Fiksna zvezda Betelgez, ukazuje na nešto moćno; stepen je vezan za Ameriku, posebno Njujork. Povreda ramenog pojasa.

Nikola, sta kazes za podvuceno?
 
 
+2 #4 Nikola 2011-01-22 20:53
Betelgez nekretnica ima katastrofalno dejstvo na saobraćaj...u mnogim astrološkim kartama - horoskopima je "kriva" za brojne saobraćajne nesreće sa fatalnim udesom...

Da li će "njeno gašanje" uticati pozitivno, ili još negativnije, pitanje je sad...?
Jer njeno gašenje će, gledano vremenom Zemlje, trajati dugo.

Pošto se nalazi u znaku Blizanaca, šta će biti sa svim vidovima komunikacija (TV, Radio, Internet, Sateliti...)...?
 
 
+3 #3 2011-01-22 16:57
S obzirom da je ova zvezda koja čini rame Oriona na 640 svetlosnih godina - to znači da je pre 640 zemaljskih godina ova zvezda mogla da eksplodira - informacija do nas putuje s kašnjenjem od 640 godina..
 
 
0 #2 strelica 2011-01-22 14:46
Mapa:
Na slici se Betelgez jasno vidi u svojoj žuto-narandžastoj boji, Belatrix je sjajna zvezda desno od njega, tri vezane zvezde (Orionov pojas) su Mintaka, Alnilam i Alnitak, a sjajna plava zvezda, na dnu desno, je Rigel. Magline se nalaze ispod Orionovog pojasa.