Astrokartografija

November 18, 2010 General by vajner rudolf

See full size image U želji da što jednostavnijim rečima objasnimo i opišemo astrokartografiju, najbolje ćemo učiniti nazovemo li je geografskom astrologijom. Metoda nam omogućuje da otkrijemo na kom se području zemljine kugle uticaj planeta najsnažnije izražava, nezavisno od toga gledamo li kartu rođenja osobe ili pak neki drugi astrološki događaj.

 

Kratka istorija astrokartografije

Astrokartografija (izvorno Astro Carto Graphy, A C G) ili relokacijska astrologija relativno je mlada astrološka disciplina. Njena intenzivnija popularizacija započela je sedamdesetih godina prošlog veka zaslugom američkog astrologa Jima Lewisa koji je do tada vrlo složenu tehniku razvio do tačke jednostavne i šire upotrebljivosti. Jim Lewis je za svoj rad primio nagradu Marc Edmund Jones 1978. i nagradu Regulus (za istraživanja i inovaciju u astrologiji) 1992. godine.

Jim Lewis (pravo ime James Slayden) rodio se 5. juna 1941. godine u 9:30 (New York). Nažalost, svet je napustio već u 54. godini života (21. februara 1995. u 15:33 / San Francisco). Nakon njegove smrti, nagrada za doprinos astrologiji organizacije AFAN (Association for Astrological Networking) nazvana je njegovim imenom. Radi se o nagradi Jim Lewis Community Service Award. Inače, Jim Lewis je bio jedan od osnivača te organizacije.

Njegov interes za astrokartografiju (ACG) započinje šezdesetih godina prošlog veka jer je kao mladi hippie puno putovao. Nakon što se počeo intenzivnije baviti time, shvatio je da je ACG pouzdana metoda prognoziranja kvaliteta iskustva koju neka osoba doživljava na određenoj geografskoj lokaciji. Na teži način se i sam uverio u to. U Sidneyu je doživeo saobraćajnu nesreću. Radi se o mestu kojim prolazi njegova Mars-Ascendent linija, a nesreća se dogodila u ulici Military Street (vojna ulica). Simbolika ne može biti jasnija od toga. Vredi napomenuti kako je njegov natalni Mars u Ribama u egzaktnom kvadratu sa Suncem u Blizancima.

Metoda ACG nije ništa novo. Na neki se način može reći da je stara koliko i sama astrologija (setimo se biblijskih tri mudaraca koji su se upravljali “zvezdom” kako bi odredili lokaciju rođenja posebne osobe – Isusa).

Iz perspektive modernog doba, korene ćemo pronaći u astronomskim dijagramima koji prikazuju putanje solarnih i lunarnih pomračenja. Tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, astrolog Cyril Fagan prvi je o tome pisao u astrološkim magazinima. Naravno, to je bio tek početak jer se u dijagramima nikad nisu nalazila više od dva nebeska tela.

Krajem pedesetih, Donald Bradley je na geografskim kartama počeo ručno crtati linije izlazaka i zalazaka planeta. Prva demonstracija odnosila se na 1958. godinu i ulazak Sunca u znak Jarca. Od tog trenutka nadalje, Bradley je nastavio publikovati svoje mape, iako nikada nije nudio potpuni prikaz, već isticao ona područja koja su ga (u svetlu aktuelnih događanja) u tom trenutku zanimala.

Godine 1966. u svojoj “Solunars” kolumni, Cyril Fagan je matematički i interpretativno stvorio osnove budućeg ACG-a. To je demonstrirao opisom slučaja mlade žene koja je znatno poboljšala kvalitet svog života nakon što se preselila na novu lokaciju. Radilo se o osobi kojoj zbog Urana na Ascendentu (i zvezdi Algol) ništa nije išlo od ruke pa je već pala u beznađe. Udaljavanjem od mesta rođenja (na kojem se Uran nalazio na Ascendentu) i odlazak na lokaciju na kojoj se Sunce i Venera nalaze na MC, doneli su joj sreću i profesionalno ispunjenje.

29/07/2010 - T.V.

Comments 

 
0 #10 2011-05-13 22:22
samo bog zna gde ću otići,ne verujem da ću otići negde daleko
 
 
+3 #9 strelica 2010-11-20 06:40
Izgleda da izucavanja astrologija nikad nema kraja(neogranic eno), nastavice se otkrivanja (buducih) nepoznatih jezika poput galaksija, relokacija i mnogo toga...
 
 
0 #8 Hajkula 2010-11-19 18:51
Naravno, tek ispitujem ovu metodu - relokacijski horoskop i astrokartografi ju (razlika je u grafickom prikazu, nacinu prikaza, podaci i rezultat su isti) kao pomocnu.
 
 
0 #7 Hajkula 2010-11-19 18:49
Quoting vajner:
... Najjači je uticaj planeta uvek blizu naznačenih linija u ACG karti. Od značaja su mesta gde se linije planeta ukrštaju ili su blizu jedna drugoj....


Ako imas win star (ne znam da li astro com ima) probaj da na desnoj strani pronadjes relokaciju, onda ovo sto je na jedan nacin prikazano na geografskoj karti, u relokacijskom horoskopu se tacno vidi, recimo da li je i koja planeta na Asc i tako redom.
 
 
0 #6 Hajkula 2010-11-19 18:40
Quoting Nikola:
Pre bilo kakve relokacije treba se drzati Natalnog horoskopa...
ima puno finesa u svemu tome.


U potpunosti se slazem, zato sam u svom postu i podvukla najvaznije, uvek krecem od natalnog horoskopa.

Sa relokacijskim horoskopom eksperimentisem , istrazujem kada se setim, ako neko zeli da ide u inostranstvo ili je vec bio, kada je neko u inostranstvu, jos ako je menjao drzave, pa neka zanimljiva desavanja.
Uporedila sam primer, (Jim Lewis), gde je Asc relokacijskog horoskopa, pao na mars koji napada sunce.
Zanimljivo.
Mada, ne kaze se bez veze, rodi me majko srecnog, pa me baci u trnje. Ipak, svakome od nas neki ambijenti, regioni, mesta, drzave vise odgovaraju, neki manje.
Ja cesto posavetujem odlazak na teritoriju, mesto u simbolici najbolje postavljenih licnih planeta a ne kako recimo, serija 9 kaze (vrh 9 kuce, strelac, planete u, i vladari).
 
 
0 #5 vajner 2010-11-19 10:17
U astrokartografi ji najveći značaj imaju ugaone tačke (ASC, DC, IC i MC).
Ono što je u natalnoj karti ACG ne može promeniti, ali zato može potstaknuti na delovanje. Preseljenje ili aktivnost na lokaciji naznačenoj u ACG karti pomaže da bolje iskoristimo ono što smo dobili rođenjem. Kada se prati pojedina planetarna linija, obavezno treba imati na umu natalni položaj te planete i njene aspekte i tumačenje treba da je u skladu s tim.
Najjači je uticaj planeta uvek blizu naznačenih linija u ACG karti. Od značaja su mesta gde se linije planeta ukrštaju ili su blizu jedna drugoj.
Smatra se da nije nužno fizički boraviti na naznačenoj lokaciji da bi metoda ACG delovala. Dovoljno je uspostaviti bilokakve vidove interakcija. Sa udaljenim mestima možemo biti komunikacijski povezani preko interneta, telefona ili biti u vezi preko muzike, suvenira, hrane, knjiga, časopisa, itd).
 
 
+9 #4 Nikola 2010-11-19 03:40
Pre bilo kakve relokacije treba se drzati Natalnog horoskopa. Ako on kaže da je dobro otići u neko drugo mesto (opet, bitan je i razlog odlaska - posao, zarada, brak, avantura...) onda treba pogledati relokaciju.
Ako je to odlazak u inostranstvo, onda treba dobro proanalizirati 9. i 12. polje, pa ako su ta polja povoljna, onda treba pristupiti relokaciji.

Ako se bavite biznisom sa inostranstvom, treba videti koje zemlje su povoljne za to - treba uvek krenuti od Natala (bitno je znati horoskope vaznih stranih zemalja, isto tako i njihove Genetski znak i podznak), koje planete vam padaju u astrološke znake (u prevodu koje su to zemlje)- naravno, dobre planete u znacima znače da sa tim zemljama treba poslovno sarađivati, a loše planete, pogotovo u lošim aspektima, da te zemlje i firme iz tih zemalja treba izbegavati....

Opet kažem, priča je dosta obimna i široka i ima puno finesa u svemu tome.
 
 
0 #3 Hajkula 2010-11-18 21:08
win star ima mogucnost - geodetska karta. Tu je recimo za Sydney, svima Ascendent na 20 stepeni 43 minuta Strelca, a planete su na istim stepenima kao u momentu rodjenja.
 
 
0 #2 Hajkula 2010-11-18 20:56
Da li neko koristi relokacijsku kartu, mislim na horoskop? Za graficki prikaz na geografskoj karti sveta, astrokartografi ja, (ima astro com) vidim da se koristi ali meni je korisnije kada uradim bas relokacijski horoskop.
Opet, uvek krecem od natalnog horoskopa.
Za relokacijski horoskop (ima win star), kada u natalnim podacima promenim mesto rodjenja pa umesto New York, izaberem Sydney, zaista, Mars mu dolazi u konjunkciju sa Asc.
Jim Lewis ima Mars u Ribama (prekomorska zemlja, Australija) u 8 kuci (opasnosti), u kvadratu sa Suncem (zivot) u Blizancima (na ulici, putu, u saobracaju).
 
 
0 #1 popic 2010-11-18 14:48
Veoma interesantna tema!Uvezi te teme volio bih pitati dali `tanke`aspekt linije imaju istu tezinu znacenje kao debele linije glavni aspekti!?I ako su malefici(recimo Saturn) dobro aspektirani sa uglovima kuca dali to donosi dobro mjesto za zivljenje!?