Мајка Тереза

September 09, 2010 General by vajner rudolf

See full size image

Мајка Тереза, рођена као Агнеса Гонџе Бојаџиy (алб. Agnesë Gonxhe Bojaxhiu), (Скопље, 26. август, 1910 – Калкута, 5. септембар 1997) је била часна сестра, рођена је у Скопљу y цинцарско - албанској католичкој породици, која је основала ред Мисионарке милосрђа и добила Нобелову награду за мир 1979. за свој хуманитарни рад. Мајка Тереза је збрињавала сиромашне, болесне, сирочиће и умируће у Калкути.

Њен прадеда се доселио у првој половини 19. века из Призрена у Скопље. Родитељи, мајка Дронда и отац Никола су јој дали име Гонџеа (ружин пупољак, на турском језику). Отац јој је био апотекарски помоћник апотеке Садика Нузета, која је основана 1907. године. Имала је брата Лазара и сестру Агушу, са којом је певала у црквеном хору. После основне школе уписала је српску гимназију.

Пресудан моменат у Гонџином животу била је смрт оца Николе. Са две другарице 1927. године одлази у Даблин, где ради као медицинска сестра, а затим у Индију, где помаже лепрозним болесницима. Тада је добила име Мајка Тереза.

Године 1950. Мајка Тереза оснива ред Мисионарке милосрђа, који је касније признат и налази се под папском контролом. Мисионарке милосрђа се посебно брину за умирућа лица, сиротињу и болесне. Обавезују се на несклапање брака, сиромаштво и послушност.

Како су Мисионарке милосрђа расле под њеним вођством, оне су прошириле свој ред и у друге земље. Ред има 3.000 сестара и 500 браће у око 100 земаља света. До 1970-их Мајка Тереза је постала позната у свету као хуманитарац и затупник сиромашних и беспомоћних, делимично захваљујући документарном филму и књизи „Нешто лепо за Бога“ Малколма Магериџа.

Отац јој је Цинцар, а мајка Албанка. Мајка Тереза се изјашњавала да је „по крви“ Албанка, по држављанству Индијка, а по вери католик. Папа Јован Павле II ју је беатификовао и дао јој титулу „Блажена Тереза од Калкуте“.

Поводом смрти на месту родне куће у Скопљу је 1997. откривена спомен плоча у коју је урезана њена чувена изрека: Свет није гладан само хлеба, него још више љубави.

Бројни појединци, владе и организације величиле су Мајку Терезу; ипак њено дело се суочава и са бројним критикама. Критике укључују и оптужбе различитих појединаца, организација и група као што су нпр. Кристофер Хиченс, Мајкл Паренти, Аруп Чатерџи, индијска организација Вишва Хинду Паришад, протестујући против прозелитизма њене делатности укључујући и снажни став против абортуса, вера у духовну оправданост сиромаштва и наметљиво покрштавање оних који су на самрти. Медицински часописи су је такође критиковали због стандарда медицинске неге у њеним хосписима и болницама, изражавајући забринутост због начина којим су била трошена донирана новчана средства.

Крајем њеног живота Мајка Тереза осим признања, привукла је и пажњу западних медија у негативном смислу. Новинар Кристофер Хиченс био је један од њених најактивнијих критичара. Он је био овлашћен да буде ко-аутор и наратор документарца о Мајци Терези - „Анђео пакла„ припремљеног за британски тв канал Channel 4. Хиченс је проширио своје критике у књизи Мисионарска поза (The Missionary Position) која је била издата 1995. године.

Индијски лекар Чатерџи пише да је за време живота, Мајка Тереза и њени званични биографи одбили сaрадњу с његовим истраживањима и да самим тим није успела да демантује критике у западној штампи. Као примере наводи извештаје Гардијана (The Guardian) у Британији чији „уверљив и врло детаљан„ напад на стања њених сиротишта ... (укључује) оптужбе озбиљног запостављања као и физичке и емоционалне злоупотребе„ ,  и други документарац Мајка Тереза: Време за промену? емитованог у неколико европских земаља.

Немачки часопис Штерн (Stern) објавио је критички чланак поводом прве годишњице смрти Мајке Терезе. Чланак између осталога садржи тврдње у вези нетранспарентних финансијских послова и трошења донација. Медицинска штампа такође је објавила критике о њој који произлазе из погрешне поделе приоритета и потреба који су пацијенти имали. Даљње критике долазе од Тарик Алија, члана уредништва „Њу Лефт Ривјуа„ (New Left Review), као и критике ирског новинара истраживача Доналда  МекИнтајера (Donald MacIntyre).

Comments 

 
-1 #2 vajner 2010-09-11 09:20
Kada je počela misionarski rad sa siromašnima 1948. godine Jupiter je bio na Asc u znaku Strelca a Neptun u IX polju znaka Vage blizu natalnog Jupitera.
1983. je doživela prvi srčani udar - tada su kroz VIII polje u znaku Lava tranzitirali Sunce (vladar VIII polja), Venera (vladar V polja), Mars (intervencija) i Merkur (vladar VI polja) - prva tri tela se natalno nalaze u VIII polju. Takođe je tranzitni Uran sa vrha XII polja (hospitalizacij a) iz znaka Strelca pravio kvadrat sa natalnim Suncem iz VIII polja kojim i vlada.
1989. isti tranziti, drugi srčani udar, radi joj se bajpas.
1991. tranzit Merkura i Sunca kroz VI polje u znaku Blizanaca - upala pluća i problemi sa srcem - tranzitni Mars i Venera kroz VIII polje.
1996. slomljena ključna kost - tranzit Saturna i Marsa kroz III polje i znak Ovna i Merkura preko Saturna.
 
 
-1 #1 vajner 2010-09-10 09:21
Sa Neptunom u znaku Raka radi se o velikom idealizmu, emocionalnoj osetljivosti, zaštitničkom odnosu i spremnosti da se žrtvuje za druge a to naglašava sekstil Neptuna sa egzaltiranim Mesecom iz znaka Bika. Sunce u konjunkciji sa Marsom u znaku Device ukazuje na energiju koju ulaže i veliku posvećenost poslu na kome se angažuje a sekstil Sunca sa Plutonom iz znaka Blizanaca simbolizuje lidera velike energije i snažne volje. Jupiter iz IX polja u Vagi i u konjunkciji sa MC govori o nekoj vrsti karijere ostvarene diplomatskom misijom po inostranstvu a ta konjunkcija je žižna tačka kardinalnog T-kvadrata u čiji sastav ulazi i opozicija Neptuna sa Uranom. Kako je Uran vladar II polja, opozicija sa Neptunom iz VII polja ukazuje da će je optuživati za donirani novac i sl. Vladar IV polja na vrhu IX - grob u inostranstvu.