Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 117

SUDIJE II

July 21, 2010 General by

Dan uoči iznošenja mišljenja Suda u Hagu u državnom vrhu još nema mnogo informacija o tome šta će pisati i kako su sudije glasale po paragrafima. Na osnovu oskudnih informacija, pretpostavlja se da će mišljenje Suda biti povoljno za Srbiju.

Sta vi mislite?

Sednica je zakazana za: 22.7.2010.  15 h (3PM) Haag NETH i B92 ce je uzivo prenositi na svom Info kanalu.

Comments 

 
0 #33 stefan 2010-08-02 13:16
Nikola, dao Bog da se obistine vasa predvidjanja !
 
 
0 #32 Nikola 2010-07-30 20:16
Jak britanski udar na Srbiju

Velika Britanija u poslednjih desetak dana zadala Srbiji niz teških diplomatskih i političkih udaraca. Analitičari kažu da su Englezi produžena ruka SAD u EU
Velika Britanija je u poslednjih desetak dana izvršila strahovit pritisak na Srbiju, a pri tom se, kako primećuju sagovornici Pressa, uopšte i ne trudi da taj pritisak barem spakuje u prigodnu diplomatsku formu.

Ako je bilo očekivano da britanski sudija u MSP-u glasa protiv interesa Srbije, niko nije očekivao da će Britanci odmah posle toga otvoriti najširi diplomatski front protiv naše zemlje. Prvo je na sudu u Londonu oslobođen Ejup Ganić, uz političku ocenu suda da ga Srbija progoni, zatim su engleski mediji objavili tajni plan visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Britanke Ketrin Ešton, kojim se praktično ukida Republika Srpska, da bi se pritisak nastavio zahtevom britanske vlade da Srbija momentalno povuče upravo predatu rezoluciju Generalnoj skupštini UN o nastavku dijaloga o Kosovu. Priču je dosolio „Independent", objavljujući autorski tekst bivšeg ambasadora u Srbiji Čarlsa Kroforda, koji je predsedniku Tadiću poručio da prestane da vodi Miloševićevu politiku?!

Sagovornici Pressa razloge vide u činjenici da je Britanija istureni američki igrač u Evropi. Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da sve ukazuje na kontinuitet „dosledne antisrpske politike".

- Takav odnos traje još od 19. i 20. veka, kada se Britanija kao velika imperijalističk a sila borila protiv Rusije, a Srbe tretirala kao rusku balkansku ispostavu. Britanija nas i dalje vidi kao male Ruse. Oni kao verni sledbenik SAD nastavljaju antisrpsko držanje. Puka je iluzija naših političara da će ignorisanjem te činjenice ili njenim skrivanjem išta promeniti - kaže Vukadinović.
 
 
0 #31 strelica 2010-07-29 15:01
@hajkula
Ono sto se desava kod nas, treba da pratis istoriju sve do 2000-3000 god nazad.
Znas li da je pokvareni Cercil izdao i izbacio mladog kralja Petra, a prihvatio Tito da bude glavni covek za Jugoslaviji? E, to je samo jedan primer, ima podosta.
 
 
0 #30 strelica 2010-07-29 14:50
Hajkula, potpuno se slazem sa Nikolom, da je Velika Britanija(vlast ) naš osvedočeni neprijatelj, ali necu objasniti o tome, veoma je duga prica. Ko razume, shvatice.
 
 
0 #29 Hajkula 2010-07-29 12:20
Samo jedno pitanje, tek da se podsetimo. Ko je i kako vodio ,,rat za srpstvo,, i gde su danas?

Englezi nas odlicno poznaju. Kada nam nesto kazu, narocito uz pritisak, mi uradimo suprotno.
 
 
0 #28 Hajkula 2010-07-29 12:07
Quoting Nikola:
pošto je Velika Britanija naš osvedočeni neprijatelj već više decenija ... da li naša država ima snage (muda) da ... prekine diplomatske odnose sa Britanijom i svede ih na nivo konzulata....?


O kojoj drzavi pricas? O vecem delu stanovnika koji se ne pita i zivi u bedi i bez osnovnih prava ili o vrhuski koja se bezobrazno obogatila? O vladi i parlamentu, ljudima koji su na vlasti a i sami umesani u bezobrazne radnje ili samo marionete bezobraznih? Ima i dobronamernih ali bez znnanja, iskustva, sposobnosti, prilike.
Ima li negde ceo tekst Suda Pravde? Ima li negde ceo teks rezolucije koju su podneli UN?
 
 
+3 #27 Nikola 2010-07-28 22:04
"Србија поднела резолуцију УН, Британија тражи повлачење"

"Uprkos velikom protivljenju stalnih članica Saveta bezbednosti i negativnom mišljenju jednog broja zemalja, a posebno Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD na tekst srpske rezolucije kojim se traži „dijalog” o svim „otvorenim pitanjima” u vezi sa Kosovom, Srbija je juče podnela svoj predlog rezolucije u Ujedinjenim nacijama"
-----------------------------------
Pitam se, pošto je Velika Britanija naš osvedočeni neprijatelj već više decenija (možda i poslednjih 100 godina) da li naša država ima snage (muda) da posle svega što se dešavalo u našim odnosima, prekine diplomatske odnose sa Britanijom i svede ih na nivo konzulata....?
 
 
0 #26 Hajkula 2010-07-27 23:11
Quoting Nikola:

Mislim da treba ići do kraja,... da se i UN izblamiraju i deskridituju i obesmisle,
što će stvoriti težnju u mnogim zemljama da se svet što pre presabera i reorganizuje...


Ovako kako je Sud Pravde definisao, pa kako se razradjuje rezolucija, ispada da je to Lex specialis i u tom smislu ce ici na UN. To je vec nagovesteno a bice najverovatnije definisano kao izuzetak koji vazi samo za ovaj slucaj, ne i za ostale regione koji teze otcepljenju (Republika Srpska i dr.)
Ja mislim da u tom ,,rasturanju,, UN ne treba da ucestvujemo. Obesmisljene jesu, to je jasno. Neka se time drugi bave. Mislim da Srbija treba da se okrene sebi, razvoju, poboljsanju standarda, boljem unutrasnjem uredjenu... A to se bas nesto nece.
 
 
0 #25 Nikola 2010-07-27 21:48
I meni se cini da nije dobra ideja da se ide na UN

Mislim da treba ići do kraja, naravno ne zato što očekujem da će se išta povoljno po nas desiti, već zato da se i UN izblamiraju i deskridituju i obesmisle, a onda se niko ozbiljno neće pozivati na te kvazi institucije, što će stvoriti težnju u mnogim zemljama da se svet što pre presabera i reorganizuje, da se stvore nove institucije na zdravijim temeljima...da ne objašnjavam dalje...
 
 
0 #24 Nikola 2010-07-27 21:44
Šef Odbora za spoljnu politiku i odbranu Senata češkog parlamenta Jirži Dinstbir ocenio je za list "Pravo" da priznavanje nezavisnosti Kosova odvodi Balkan u suprotnom smeru od Evropske unije.

Dinstbir je istakao da se oni u međunarodnoj zajednici koji se raduju nedavnom mišljenju MSP u Hagu da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije pogazila međunarodno pravo, uvereni da su se konačno rešili jednog problema, nisu u stvari rešili ničega.

- Sud je stvorio presedan koji je balkanizaciju ponudio kao mogući model za separatiste i ekstremiste koji koriste slabost ili raspad državne moći bilo gde na svetu - upozorio je češki senator i bivši izvestilac UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji. - Svojom odlukom sud je izbegao suštinske principe međunarodnog prava. Završni akt iz Helsinkija zabranjuje promenu granica bez saglasnosti svih kojih se to tiče. Priznanje Kosova je, dakle, grubo kršenje međunarodnog prava.