Tragična smrt Bekima Fehmijua

June 15, 2010 General by vajner rudolfBlic online, agencije | 15. 06. 2010. - 17:01h

Zvezda jugoslovenskog filma Bekim Fehmiju (74) nađen je danas mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, saznaje "Blic". To je Tanjugu potvrdio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da se pretpostavlja da je reč o samoubistvu, jer je pucano iz pištolja koji je registrovan na Fehmijuovo ime.

Bekim Fehmiju je rođen 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Fakultet dramskih umetnosti je studirao u Beogradu od 1956. do 1960. godine u klasi profesora Mate Miloševića. Slavu je stekao u filmu „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića (1967).

Karijeru je gradio i u inostranstvu, a posebno u Italiji, gde je imao ugovor s rediteljem Dinom de Laurentisom. Sarađivao je i sa Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Šarlom Aznavurom i drugima.

Glumom je prestao da se bavi 1987. godine u znak protesta zbog „antialbanske histerije“.

Tu odluku objasnio je u intervjuu nedeljniku "Vreme" 2001. godine: „Sva ona telefoniranja od Triglava do Đevđelije posle oproštajnog intervjua u 'Politici', aprila 1987. godine, pohvale za hrabrost, čestitanja, ništa mi nisu značili. Moj predosećaj, upozorenje, naročito sa pesmom Dušana Vasiljeva 'Čovek peva posle rata', koji kaže, 'Ja sam gazio u krvi do kolena i nemam više snova...' a završava sa 'O dajte meni, samo još šaku zraka, i malo bele jutarnje rose, ostalo vam na čast', ništa nije značilo. Postigao sam nulu, jednu apsolutnu nulu u atmosfri jahača apokalipse, prošavši kroz veliku duševnu patnju. Postigao sam ono, kao Stefan Cvajg u 'Jučerašnjem svetu', izolaciju, usamljenost. To me nateralo da zapisujem dalja sećanja."

Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima je i Zlatna arena na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, za ulogu Halil-bega u filmu „Roj“.

Bio je oženjen Brankom Petrić, s kojom ima dva sina – Hedona i Uliksa. Uliks Fehmiju je takođe glumac, a poslednju zapaženu ulogu imao je u filmu „Sutra ujutru“ Olega Novkovića.

U aprilu 2001. godine je objavio autobiografsku knjigu „Blistavo i strašno“ u izdanju Samizdata B92, koju je napisao još 1985. godine. Reč je o knjizi sećanja na detinjstvo provedeno u Sarajevu, Skadru i Prizrenu, u godinama pred početak Drugog svetskog rata do 1954.

Urednica "Samizdata" Lidija Kusovac kaže za "Blic online" da je Bekim Fehmiju završio i drugi deo memoara, u kojem govori o periodu koji je nastupio nakon onoga o čemu je pisao u knjizi "Blistavo i strašno". U nastavku memoara, on se posebno osvrnuo na period boravka u Holivudu, gde je snimao film "Avanturusti".

Prema rečima Lidije Kusovac, on je u tim sećanjima govorio o vrlo bliskoj saradnji s takvim holivudskim zvezdama kao što su Brižit Bardo i Ava Gardner, i to iz veoma lične perspektive, otkrivajući detalje o njihovim životima koji su dosad bili nepoznati široj publici.

Još uvek nije poznato kada će se novi Fehmijuovi memoari biti objavljeni.


Comments 

 
+1 #7 2010-06-22 12:45
U sjećanje na velikog glumca i čovjeka Bekima Fehmija kroz reakciju na članak 'Hoće Li Ljudska Vrsta Izumrijeti U Narednih 100 Godina': http://cromalternativemoney.org/index.php/en/media/news/smru-protiv-duga-glupani-moraju-umrijeti-kae-bog.html
 
 
+2 #6 vajner 2010-06-17 14:33
U solaru za ovu godinu Saturn (depresija), vladar Ascendenta, u VIII je polju (smrt) u opoziciji sa Uranom (samoubistvo i Jupiterom, vladarom XI polja-analogija Vodolije) koji su u kvadratu sa Plutonom (smrt) iz XII polja (izolacija, usamljenost) pa je on u trenutku teške depresije (Saturn), iznenada (Uran) sebi (Saturn vladar Ascendenta) oduzeo život (Uran i Jupiter u kvadratu sa Plutonom) koji je vodio i nekoj vrsti izolacije (Pluton u XII polju).
 
 
+1 #5 vajner 2010-06-17 09:15
Suvladari XI polja su Saturn i Uran. Saturn je na Ascendentu u I polju i izuzetno naglašen sa puno negativnih aspekata što upućuje na zaključak da je osoba sklona teškim depresijama i samoubistvu. Mars, vladar VIII polja u konjunkciji sa Suncem ukazuje na posedovanje vatrenog oružja koje će upotrebiti u trenucima teške depresije (Mars kvadrat Saturn). Situacija se drastično pogoršala tranzitom Urana, drugog vladara XI polja, preko Ascendenta i natalnog Saturna jer je verovatno tada doživeo moždani udar (I polje-glava, mozak a Uran u teškim kvadratima sa Jupiterom i Suncem) a tada je i tranzitni Saturn pravio višemesečnu opoziciju sa svojim natalom.
Sve u svemu, izuzetno težak period za nesrećnog glumca sa tragičnim ishodom.
 
 
+3 #4 vajner 2010-06-16 14:00
Bekim je imao težak životni zadatak kako kanalisati i upotrebiti ogromnu energiju predstavljenu Velikim kvadratom koga čine petočlani stelijum iz znaka Bliznanaca (Sunce, Merkur, Mars, Venera i Hiron), Neptun u Devici, Jupiter u Strelcu i Saturn u Ribama a u okviru njega mnogo izazovnih T-kvadrata.
Mnogo planeta u Blizancima ga čine izuzetno inteligentnom i rečitom osobom, dinamičnom i konciznom, izuzetno umetnički nadarenom i pomalo tragičnom (kvadrat stelijuma sa Neptunom u izgonu iz Device), sa izuzetnim ličnim ubeđenjima i stavovima (opozicija stelijuma sa Jupiterom iz Strelca), odgovornom, disciplinovanom osobom sklonom asketizmu, introspekciji i depresijama (kvadrat stelijuma sa Saturnom iz Riba u I polju), pomalo fanatik (trigon Saturna sa Plutonom).
 
 
0 #3 Nikola 2010-06-15 22:03
Bekim o glumi:

„Глумачки посао је обавијен мистеријом, тајном, пун је магије, а и динамита. Уђете, а како ћете изаћи, то нико не зна. Ми смо нека врста археолога, копаш, копаш, а тек на крају баладе схватиш да си, можда, промашио, па испочетка”, говорио је Фехмиу, који је увек понављао да је „добар глумац само онај којем публика верује да је искрен”.

Arheolozi - Saturn u 1.polju
 
 
0 #2 Nikola 2010-06-15 21:57
ВЕЛИМИР БАТА ЖИВОЈИНОВИЋ, глумац:

– Беким је био велика личност, карактер, дисциплинован глумац са великим резултатима. Познавајући њега, могу да кажем да је то политичко самоубиство. Није се приклонио никоме и пао је у депресију. Нудили смо му роле које би му одговарале, али он није хтео да успостави никакав контакт, ни са ким. Сви који су га знали, нису могли да пронађу нешто тамно у њему, он је то носио дубоко у себи. То зна само његова породица. Сетите се „Скупљача перја”, серије „Одисеј”, његове сјајне интернационалне каријере. Његово посвећивање филмској екипи, колегама је јединствено… Велики, велики глумац…
 
 
0 #1 Nikola 2010-06-15 20:37
Igrao Odiseja, u seriji o deci iz popravnog doma, samoizolovao se...Podznak Ribe....Ozenio koleginicu, upoznali se na probi - 7.polje u Devici...?