Poljska traži predsednika - nudi se i Leh Valensa

April 17, 2010 General by vajner rudolfBeta 17.04.2010. - 19:56h

Nekadašnji vođa pokreta otpora Poljaka komunističkom režimu, bivši poljski predsednik Leh Valensa, najavio je posle pogibije predsednika Poljske Leha Kačinjskog povratak u politiku.

"Ako sam potreban otadžbini i ako to moji zemljaci žele spreman sam u svakom trenutku", kazao je Valensa u intervjuu koji će nemački nedeljnik Fokus objaviti u ponedeljak, javljaju danas poljski mediji.

Valensa je kazao da je spreman na povratak u visoku politiku, ali da neće preduzimati on lično nikakvu inicijativu.

Valensa najavljuje svoj eventualni povratak, ako to domovina od njega bude tražila, pred svake predsedničke izbore, otkako ga je 1995. porazio kandidat postkomunističke levice, kasnije dva mandata šef države Aleksandar Kvašnjevski.

Za razliku od ranijih najava Valensinog kambeka situacija je sada zaista vanredna, pošto su u tragičnom padu predsedničkog aviona prošle subote kraj Smolenska poginula dvojica kandidata za redovne predsedničke izbore planirane za jesen.

Predsednik Kačinjski kao kandidat konzervativne stranke Pravo i Pravda svog brata blizanca Jaroslava i kandidat Saveza demokratske levice potpredsednik Sejma poljskog parlamenta Ježi Ssmajdjinjski.

Vanredni predsednički izbori održaće se 13. ili 20 juna, a eventualni drugi krug 14 dana kasnije a najviše šanse na njima, kao i pre tragedije ima kandidat vladajućih liberala koji trenutno vrši dužnost šefa države, Bronjislav Komorovski.

I levici i opozicionim konzervativcima teško je da nađu na brzinu novog kandidata, s obzirom da se ne veruje da će se kandidovati prirodni i logični kandidat desnice - brat blizanac poginulog predsednika Jaroslav Kačinjski, jer on kao političar izaziva još dublji razdor u poljskom društvu nego njegov preminuli brat.
Analitičari veruju da bi to bila unapred izgubljena trka.

Prema prvoj anketi posle avionske nesreće u kojoj su Poljaci sami mogli da predlože predsednika, najviše (30 odsto) glasova osvojio je Komorovski, a svega 3,4 odsto Poljaka glasalo bi za brata blizanca poginulog predsednika, Jaroslava Kačinjskog.

U horoskopu Poljske tranzitno Sunce (predsednik) iz znaka Ovna je u trigonu sa Saturnom (stari, bivši) iz znaka Lava baš kada bivši predsednik Leh Valensa najavljuje spremnost da pomogne naciji preuzimanjem predsedničke funkcije. Zbog opozicije Saturna sa tranzitnim Neptunom iz znaka Vodolije čiji je vladar Uran iz Riba u opoziciji sa tranzitnim Saturnom na 29° Device to će biti teško ostvarljivo.

Inače, Poljska najavljuje izbor za novog predsednika sredinom juna meseca kada će tranzitno Sunce ući u VII polje (politika) i pri tom pravti trigon sa MC u Vagi a vladar MC Venera će ući u znak Lava (predsednik, najvažnija osoba).

Comments 

 
0 #4 Hajkula 2010-06-20 17:58
Danas su izbori, cekam rezultat prvog kruga.
Inace, razlog zasto se javljam je informacija u dnevniku, da je jedino Poljska izbegla recesiju?????
 
 
0 #3 vajner 2010-04-29 16:43
Izvinite, greškom je dva puta poslat isti komentar a trebao je ovaj dole:

U junu mesecu kada se budu održavali izbori u Poljskoj tranzitni Mars će prelaziti preko natalnog Saturna koji vlada MC i oba će biti u opoziciji sa tranzitnim Neptunom sa kraja Vodolije iz XI polja što može označavati na iluzije u političkim nadanjima a to potvrđuje i kvadrat tranzitnog Urana, drugog vladara MC, sa svojom natalnom pozicijom.
 
 
0 #2 vajner 2010-04-29 16:40
Tranzitno Sunce i njegov vladar Merkur su na Ascendentu i uskoro će biti u trigonu sa MC što ukazuje na eksponiranje sopstvene ličnosti u cilju ostvarivanja karijere. Tranzitna Venera vladar Ascendenta je na natalnom Marsu iz I polja koji vlada VII poljem (politika) ukazuju na povećanu političku aktivnost a tranzitni Mars na natalnom Plutonu iz znaka Lava na pokušaj lične transformacije u političkom životu jer su suvladari VII polja.
 
 
0 #1 Nikola 2010-04-26 20:45
Brat blizanac Leha Kačinjskog u trci za predsednika Poljske

M.Milikšić/Blic online | 26. 04. 2010. - 21:44h

Jaroslav Kačinjski
, identični blizanac poljskog lidera Leha Kačinjskog koji je poginuo u padu aviona u Rusiji početkom meseca, namerava da se kandiduje za predsednika zemlje, prenosi "Telegraf".
Bivši premijer će, kao kandidat, predstavljati konzervativnu partiju Zakon i pravda u prevremenim izborima, sazvanim nakon što su predsednik i prva dama Poljske Leh i Marija Kačinjski i 94 putnika preminuli u avionskoj nesreći u blizini Smolenska.